Klasszikus Piskóta recept



Valamikor a kulinária őstörténetében volt egy idő, amikor kizárólag élesztős sütemények készültek. A sör fermentálódásakor képződő felső réteget gyűjtötték és használták sütemények növesztésére.
A tojás kelesztő por 18-ik századi feltalálásakor új korszak kezdődött a cukrászat és az emberiség történetében. A tojás használata a sütésben adta nekünk a piskótát és tette a világot egy jobb és édesebben élhető hellyé.
Az egyik első ismert piskóta fajta a Madeira. A sűrű, vajas sütemény borral felszolgálva gyakran szolgált délelőtti csemegeként.

A továbbiakban egy alap receptet találsz. Tedd hozzá a kedvenc ízeidet, alapanyagaidat, hogy egy rétegelt tortacsodát vagy egy puritán csemegét készíts.

 Hozzávalók:

  • 6 tojás
  • 6 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 6 púpozott evőkanál liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet só
Egy nagy tálban keverd habosra a tojások sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral. Szitáld a lisztet egy másik tálba, és alaposan keverd össze a sütőporral. A tojások fehérjéből készíts kemény habot. A tojássárgájára hintsd rá a liszt felét, tedd rá a tojásfehérjét, majd a tetejére szórd rá a maradék lisztet. Fakanállal, spatulával óvatosan dolgozd össze, úgy, hogy a tojáshab ne törjön össze. Öntsd a masszát sütőpapírral kibélelt kerek vagy szögletes sütőformába, és 180 fokra előmelegített sütőben nagyjából 20 perc alatt, süsd aranysárgára. A megsült piskótát kis ideig hagyd a még sütőben, nyitott ajtónál hűlni, majd rácsra borítva húzd le róla a sütőpapírt és hagyd teljesen kihűlni.

Ez a klasszikus piskóta egyben vagy szeletekre vágva lehet alapja mindenféle tortának.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések