Kanelbulle azaz svéd fahéjas darázsfészek.

A svédeknek a "fiiká" azaz a közös kávézás, édességgel, olyan mint jó muzulmánnak a mindennapi ima. És ebben a "kanelbulle" az Allahu Akbar. Az nem lehet, hogy ne legyen felkínálva unos-untalan. Nincs olyan cukrászat, pékség, kis vagy nagy bolt, mirelit pult, gyors vagy lassú étkezde, ahol ne lehetne hozzájutni.
Hozzátartozik a nemzeti identitáshoz.
Mi sem beszél jobban erről, mint az, hogy gyerekedet bujtathatod kanelbulle mintával díszített rugdalódzóba, játszhat bulle szőnyegen, és a leveledre is felnyalhatod.


Tészta:
150 g kéz meleg vaj (margarin)
5 dl tej
50 g (1 csomag) élesztő
1 dl kristály cukor
1/2 teáskanál só
(2 teáskanál porított kardamom)
850 g liszt

Töltelék:
150 g kéz-meleg vaj
1 dl kristály cukor
2 nagykanál fahéj

a kenéshez:
1 tojás
aprított mandula vagy cukorgyönggyel.

Így készítsd:

1. A hűtőből vedd ki a vajat és hagyd szobahőmérsékleten meglágyulni. Melegítsd a tejet 37 fokra.
2. Morzsold az élesztőt 3-4 dl-es tálba. Öntsd rá a langyos tejet és keverd el. Hagyd dolgozni az élesztőt amíg habja lesz. Tedd a felkockázott vajat, cukrot, sót, kardamomot ugyanabba a tálba. 
3. Mérd ki a lisztet, és szitáld rá, hogy sima és levegős legyen.
4. Tégy félre 1/2 dl lisztet a sütéshez.
5. Dolgozd össze a tésztát (géppel 5 perc, kézzel 10 perc) amíg simának és levegősnek érzed.
6. Hagyd a tésztát letakarva pihenni kb. 30 percet.
7. Gyúrd át a tésztát könnyedén a lisztezett nyújtólapon. Vágd 4 részre. Nyújtsd ki mindegyiket négyzetes formájúra.
8. Keverd el a a töltelék alkotóit és szórd vékony rétegben a tésztára.Csavard fel.

Sütés:
Szeleteld fel a tekercseket 10 darabkára és helyezd sütőpapírral kibélelt sütőlapra.
Hagyd konyharuhával letakarva pihenni 40 percet.
Közben hevítsd a sütőt 225-250 C fokra.Mielőtt behelyeznéd sülni, kend meg a tészta tetejét a felvert tojással és szórd meg a cukorgyönggyel vagy mandulával. Süsd készre 5-10 perc alatt.
Fogyasztás előtt, rácson, konyharuhával letakarva hagyd hűlni. 










Megjegyzések

Népszerű bejegyzések