Süss világbajnok Semla-t!


  Most van a híres svéd farsangi sütemény a Semla szezonja. Országszerte cukrászok, pékek és avatott háziasszonyok mérik össze tudásukat a témában. Versenyek zajlanak, cikkek íródnak és interjúk készülnek a "krémes zsömle" titkáról, de mindenek előtt, közben és mellett, mindenki aki él, virul, illetve van nyílás az arcán, Semlát eszik! 

Felmérések adatai alapján, minden évben cka. 40 millió Semlát fogyasztanak el a svédek és ebből 5,5 milliót húshagyó kedden, azaz ma február 17-én.  


Ezt a napot a franciák Mardi Gras-nak "kövér keddnek" az angolok Shrove Tuesday-nak, gyóntató keddnek, az oroszok Blinij Vtornyik-nak, palacsinta keddnek, a svédek pedig a "fet"(zsír) és a "tisdag"(kedd) szavak egyesítésével Fettisdagnak hívják. 
A mi "húshagyó" szavunk az olasz karnevál szó tükörfordítása amit pedig a latin "carnem levare" (húst elhagyni) szóból eredeztethető.
Ez a nap a farsangi mulatságok a dőzsölés és vigadozás végét és a hamvazószerdától (azaz másnaptól) kezdődő 40 napos böjti időszak kezdetét jelöli. Ami valójában nem is 40 nap, hanem 46, mivel a 7.-ik századtól kezdődően a vasárnapokat nem számolják bele.
Mivel ezek mozgó ünnepnapok megjegyzem halkan, hogy 2016-ban február 9-én, 2017-ben pedig február 28-án illik majd kézzel-lábbal Krémes Zsömlét enni.


És igen, kézzel-lábbal, mivel ezt más módon nem igazán lehet. Azaz, lehetni még akár lehetne, de nem érdemes. A tejszín úgyis szétkenődik a tányéron, bele a mandula massza, az orrunkon porcukor, szájunk szélén pedig zsömle morzsák és kardamom. 

Az alap recept Magnus Johansson Cukrászmestertől származik, de Stellan Sagvik zeneszerzővel még megvitattam a kérdést. Így az apró ízlésbeli eltérések (S.S v.s.M.J.) jelölve vannak.
Így készítsd el:

Alap tésztához:
5 dl tej
500 g liszt
40 g élesztő
10 g vagy 1 nagykanál kardamom

A végső tésztához kell még:

200 g cukor
20 g só (1 nk)
500 g liszt
200 g szoba hőmérsékletű vaj

Töltelékhez:
500 g mandulamassza 
200 g vaníliakrém (M.J.) vagy tejszín (S.S.)
5 g kardamom
0,5 vaníliarúd magocskái
0,5 dl tej (S.S) vagy víz (M.J.) 
apróra vágott mandula darabok (S.S.) 

Tálaláshoz:
1 liter felvert tejszínhab
porcukor


1. kb.5 percig keverd jól el az "alap tészta" komponenseit. Pihentesd 30-40 percet az első buborék megjelenéséig.
2. A vaj kivételével keverd hozzá a többi alapanyagot. Gyúrd 15 percet.
3. A szoba hőmérsékletű vajat add hozzá és keverd-gyúrd további 5 percig. Aztán hagyd pihenni 1 órát.
4. A tésztából vágj le 70g-os darabokat és formázd őket kerekre. Ezek után hagyd őket kelni konyharuha alatt 3,5 órát.
5. Hevítsd a sütőt 210 fokra és 10 perc alatt süsd készre. aztán hagyd őket kihűlni.
6. Keverd el a töltelék hozzávalóit míg sima egyöntetű masszát nem kapsz.
Tálalás: Vágd le a kihűlt zsömlék felső egyharmadát azaz a kalapját. Verd fel a tejszínt. A fánkok belsejéből csippents ki egy darabkát és töltsd bele a mandulamasszát. Tegyél rá bőségesen a felvert tejszínből. Helyezd rá a tetejét és szórd meg porcukorral.







TIPP:  Ha nagyon autentikus szeretnél lenni, süteményes tál helyett szervírozd a Semlát mély tányérba és önts köré meleg vaníliás tejet. (S.S.)





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések