Emma erdélyi nedves-almása

Emma egy székelyföldről származó élete javát Svédországban leélt, életvidám, erős nő. Fiatalon Szengyörgyön egy pékségben dolgozott. Ott sikerült kigyógyulnia az édes ízekből és a sütés szenvedélyéből. Egy recept maradt meg, egy sütemény, amit a pékségben terjengő édes illatok csömörének sem sikerült kitörölnie repertoárjából.
Ez az almás süti poronyú tásztával Tőle származik

Poronyú tészta

1/2 kg liszt
25 dkg vaj
3-4 kanál tejföl, joghurt vagy kefir.
1 tojás sárgája
1 egész tojás
1 kanál cukor
1 kanál sütőpor

Töltelékhez

15-16 nagy alma megmosva, meghámozva, magházát eltávolítva
kristálycukor és gríz az almarétegek megszórásához.
Esetleg fahéj


A poronyú tészta alkotóit (előbb a lisztet a sütőporral, aztán a többit) összekavarod, eldolgozod egy formálható, ruganyos, nyújtható tésztává. Elfelezed és pihenni hagyomd.

Az almát meghámozod, félbe vágod és eltávolítod a magházát. Aztán papírvékony szeletekre szeled.

A tészta felét kinyújtod és a tepsi aljára helyezed. Megszórod grízzel és rárendezel egy réteg almát. Grízzel és cukorral megszórod, majd újabb almaréteget terítesz rá. Addig folytatod a rétegezést amíg el nem fogy az alma. A tetejét is cukrozod-grízezed, majd kinyújtod a tészta másik felét és betakarod vele a süteményed. Egy villával végiglukasztod a tészta tetejét, hogy a gőz távozni tudjon.

Ha az almarétegek közé fahéjat szórsz a színe kissé barnás lesz. Ha ezt elhagyod a süteményed hófehér marad.

150 fokon 30-40 perc alatt készre sütöd. Vigyázz ne égjen meg a teteje.
Ha kész, hagyd kihűlni, majd 2x2-es kis kockákra vágva kínálhatod, porcukorral meghintve.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések